Mijn favorieten

Nieuws

Vragen uit de praktijk
Geplaatst op: 12 oktober 2022
Het kopen of verkopen van een woning is niet iets dat u dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat u tijdens het kopen of verkopen van een woning tegen allerlei vragen aanloopt. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden komen onderstaande vragen steeds vaker voor nu de woningmarkt weer aantrekt.
Wacht niet te lang
Geplaatst op: 4 oktober 2022
Na een ellenlange zoektocht word je verliefd op een pareltje. Vaak schakelen mensen dán pas een aankoopmakelaar in. Maar NVM-aankoopmakelaar Wim Korff de Gidts uit Den Haag, vorig jaar de meest gekozen NVM- aankoopmakelaar van Haaglanden, noemt acht redenen waarom je veel beter al veel eerder op zoek gaat naar een aankoopmakelaar.
Wanneer is een woning rechtsgeldig verkocht?
Geplaatst op: 26 november 2018
Pas als de koopovereenkomst is opgesteld en de verkoper en de koper deze overeenkomst hebben getekend.

Dit wordt ook wel het 'schriftelijkheidsvereiste' genoemd en is opgenomen in de wet. Zolang er nog geen koopovereenkomst is opgesteld die is ondertekend door zowel de koper als de verkoper is de koop niet bindend. Een mondeling akkoord over de koop of bijvoorbeeld een e-mail waarin staat dat de woning aan jou zal worden verkocht is dan ook niet voldoende om van een koop van de woning te spreken.
Is de vragenlijst voor de verkoop van een woning verplicht?
Geplaatst op: 26 november 2018
Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: nee. Het is alleen wel een handig hulpmiddel voor de verkoper van een woning om alle informatie te verzamelen over zijn woning. De verklaringen uit de vragenlijst geven geen garanties aan koper, maar hebben een informatieve strekking en zijn van algemene aard. De verkoper geeft met de vragenlijst vorm, inhoud en structuur aan zijn mededelingsplicht.
Asbestdaken pas eind 2024 verboden
Geplaatst op: 23 oktober 2018
De Tweede Kamer heeft op 16 oktober ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) om asbestdaken te verbieden. De Tweede Kamer heeft daarbij ook een motie aangenomen om het verbod op asbestdaken te laten ingaan per 31 december 2024 in plaats van begin 2024. Daarmee krijgen eigenaren een jaar uitstel om hun asbestdaken te saneren.
Bieden boven de vraagprijs
Geplaatst op: 25 oktober 2017
Overbieden op een huis, nooit eerder gebeurde het zo vaak. Steeds meer huizen worden boven de vraagprijs verkocht. Momenteel gaat 28% van de huizen weg voor de vraagprijs, of zelfs voor meer. In de stad Amsterdam betaalde in 2017 ruim driekwart van de huizenkopers minstens de vraagprijs. Ook in Utrecht, Groningen, Haarlem en Amstelveen is overbieden de norm.
Overzicht WOZ-waarden woningen van alle gemeenten
Geplaatst op: 22 februari 2017
De WOZ-waarde van woningen is sinds 1 oktober 2016 in alle gemeenten openbaar. De mogelijkheden om de WOZ-waarden te bekijken, verschillen echter per gemeente. De VNG heeft een overzicht gemaakt waarin per gemeente staat hoe u de WOZ-waarden kunt opvragen.
In het overzicht hieronder vindt u alle 388 gemeenten met ofwel een link naar het WOZ-waardeloket ofwel een alternatieve website waar deze informatie is te vinden.
Roerende zaken wat hoort er bij........
Geplaatst op: 14 februari 2017
Als je een woning bezichtigt is deze vaak nog bewoond en ingericht. Voor kopers kan een aansprekende inrichting meespelen om in een woning geïnteresseerd te raken
No risk clausule
Geplaatst op: 29 februari 2016
Wellicht hebt u er al van gehoord? De no-risk clausule van de NVM. De clausule is bedacht om de twijfel over de verkoop van een eigen woning bij aankoop van een nieuwe woning weg te nemen. Het no-risk artikel kan worden toegevoegd aan de standaard koopovereenkomst voor een woning of appartement indien dit tijdens onderhandelingen is overeengekomen.
Waarom wil de makelaar mijn paspoort kopiëren?
Geplaatst op: 30 maart 2021
Als je een makelaar inschakelt voor de (ver)koop van onroerend goed, sluit je een opdracht tot dienstverlening met het makelaarskantoor. Niet alleen worden je gegevens dan op deze opdracht genoteerd, ook zullen de meeste makelaars vragen of ze je identiteitsbewijs mogen kopiëren. Deze vraag kan ook gesteld worden als je de koper bent. Maar mag de makelaar dit vragen?
Verkoop en levering zonder medewerking ex-partner
Geplaatst op: 10 november 2016
Als je samen eigenaar bent van een woning moet je het er samen over eens zijn of je de woning wilt verkopen. Bij echtscheidingen komt het regelmatig voor dat dit niet het geval is.
Als de koper de woning niet (tijdig) afneemt
Geplaatst op: 11 augustus 2016
Eindelijk is je woning verkocht. De datum van de levering bij de notaris staat al gepland. Maar wat nu als de koper op het laatste moment laat weten de woning niet af te kunnen of willen nemen?
Wat zijn de risico’s bij een sleutelverklaring?
Geplaatst op: 11 augustus 2016
Koper en verkoper kunnen overeen komen dat koper gebruik kan maken van de gekochte woning alvorens deze juridisch wordt geleverd. Koper kan dan bijvoorbeeld alvast wat spullen neerzetten of beginnen met verven. Door middel van een ‘sleutelverklaring’ leggen partijen de gemaakte afspraken hieromtrent vast.
Huis kopen? Wees ook financieel goed voorbereid!
Geplaatst op: 24 januari 2016
Eindelijk heb je je droomhuis gevonden en de verkoper gaat akkoord met jouw bod. Vol enthousiasme ga je aan de slag met alles wat er geregeld moet worden. Met als eerste de financiering. Vooraf heb je al een snelle berekening gemaakt van wat je op basis van je inkomen kunt lenen. Dan zal het toch verder wel in orde komen?
Makelaar De Groot betrouwbare procesbegeleider in zoektocht naar ideale woning
Geplaatst op: 11 augustus 2015
Stel, u heeft besloten een huis te kopen. Welke stappen neemt u vervolgens voordat u uiteindelijk de sleutel van uw nieuwe woning krijgt? Eén belangrijke stap mag u niet overslaan: het inschakelen van Makelaar De Groot. Samen met hem zet u uw woonwensen op een rij. Wat zijn uw toekomstplannen, heeft u veel of weinig tijd om te kopen of te bezichtigen en in welke regio zoekt u? En niet op de laatste plaats: wat zijn uw financiële mogelijkheden?
Je eerste huis
Geplaatst op: 6 juli 2022
Een nieuw huis! Dat gebeurt je niet elke dag. Een boeiende tijd breekt aan. U heeft het huis gevonden dat aan al uw wensen voldoet. Maar u vindt het ook spannend, want er komt veel op u af!
Alles over uw eerste huis kopen