Mijn favorieten

Nieuws

Vragen uit de praktijk
Geplaatst op: 15 oktober 2016
Het kopen of verkopen van een woning is niet iets dat u dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat u tijdens het kopen of verkopen van een woning tegen allerlei vragen aanloopt. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden komen onderstaande vragen steeds vaker voor nu de woningmarkt weer aantrekt.
Senioren kunnen met nieuw type lening overwaarde huis gebruiken
Geplaatst op: 9 februari 2018
Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis.

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) introduceert de zogenoemde Verzilverlening, maakt het fonds achter onder meer startersleningen donderdag bekend.
Grote regionale verschillen bij herstel woningmark
Geplaatst op: 25 januari 2018
In bijna de helft van de gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs weer boven het niveau van vóór de crisis. Het aantal woningverkopen staat op recordhoogte, maar loopt wel wat terug in de Randstad.
Oudere met aflossingsvrije hypotheek de pineut
Geplaatst op: 17 januari 2018
De regelgeving rond leningen en hypotheken brengt veel oudere mensen met een aflossingsvrije hypotheek in moeilijkheden. Daarom moeten hypotheekverstrekkers flexibeler kunnen zijn in de voorwaarden voor een (nieuwe) lening of hypotheek, zegt seniorenorganisatie ANBO.
Nederlanders trouw met betalen hypotheek
Geplaatst op: 15 december 2017
Nederlanders hebben van alle Europeanen de minste problemen met het betalen van hun hypotheek, melden economen van ING maandag in een rapport.
Wetswijzigingen in 2018
Geplaatst op: 14 december 2017
Welke wetswijzigingen vinden er plaats in 2018 met betrekking tot de woningmarkt?
Personen en familierecht (wijzigingen)
Geplaatst op: 14 december 2017
Het personen- en familierecht is een rechtsgebied dat onder meer betrekking heeft op huwelijk, geregistreerd partnerschap, samenwonen, minderjarigheid, curatele, bewind en erfrecht. Juridische kennis van deze verschillende rechtsgebieden is vaak belangrijk wanneer u te maken heeft met koop- en huurtransacties.
Energielabel woning: hoe zit dat precies?
Geplaatst op: 1 december 2017
Wanneer u een huis wil kopen, is het prettig om een idee te hebben van uw toekomstige energiekosten. Die bepalen namelijk een groot deel van uw woonlasten. Daarom heeft elk huis, net zoals elektrische apparaten, een energielabel.
Steeds minder jongeren kopen een woning
Geplaatst op: 11 juli 2017
Vooral twintigers stellen de aankoop van hun eerste woning uit. Het aantal koopstarters ouder dan dertig jaar neemt toe. Dat blijkt uit een NOS-publicatie op basis van een onderzoek van het Kadaster.
Roerende zaken wat hoort er bij........
Geplaatst op: 14 februari 2017
Als je een woning bezichtigt is deze vaak nog bewoond en ingericht. Voor kopers kan een aansprekende inrichting meespelen om in een woning geïnteresseerd te raken
No risk clausule
Geplaatst op: 29 februari 2016
Wellicht hebt u er al van gehoord? De no-risk clausule van de NVM. De clausule is bedacht om de twijfel over de verkoop van een eigen woning bij aankoop van een nieuwe woning weg te nemen. Het no-risk artikel kan worden toegevoegd aan de standaard koopovereenkomst voor een woning of appartement indien dit tijdens onderhandelingen is overeengekomen.
Oud bestemmingsplan? Dan kunt u gratis (ver)bouwen
Geplaatst op: 17 december 2016
Plannen voor een pergola, dakkapel of andere klussen waarvoor een bouwvergunning is vereist? Controleer dan hoe oud het bestemmingsplan is voor de locatie waar u gaat klussen. Want als het bestemmingsplan minstens tien jaar oud is, hoeft u geen bouwleges te betalen aan de gemeente - en kunt u honderden, soms duizenden euro's besparen.
Waarom wil de makelaar mijn paspoort kopiëren?
Geplaatst op: 13 december 2016
Als je een makelaar inschakelt voor de (ver)koop van onroerend goed, sluit je een opdracht tot dienstverlening met het makelaarskantoor. Niet alleen worden je gegevens dan op deze opdracht genoteerd, ook zullen de meeste makelaars vragen of ze je identiteitsbewijs mogen kopiëren. Deze vraag kan ook gesteld worden als je de koper bent. Maar mag de makelaar dit vragen?
Verkoop en levering zonder medewerking ex-partner
Geplaatst op: 10 november 2016
Als je samen eigenaar bent van een woning moet je het er samen over eens zijn of je de woning wilt verkopen. Bij echtscheidingen komt het regelmatig voor dat dit niet het geval is.
Woz waarde checker
Geplaatst op: 1 oktober 2016
De Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) regelt hoe de waarden van alle woningen en andere panden moeten worden bepaald. Voor de bepaling van de WOZ-waarde vergelijkt de gemeente de woning die getaxeerd wordt met andere woningen die recent zijn verkocht. Dit noemen we een systematische vergelijking met woningen waarvan een verkoopprijs beschikbaar is.
Wat zijn de risico’s bij een sleutelverklaring?
Geplaatst op: 11 augustus 2016
Koper en verkoper kunnen overeen komen dat koper gebruik kan maken van de gekochte woning alvorens deze juridisch wordt geleverd. Koper kan dan bijvoorbeeld alvast wat spullen neerzetten of beginnen met verven. Door middel van een ‘sleutelverklaring’ leggen partijen de gemaakte afspraken hieromtrent vast.
Huis kopen? Wees ook financieel goed voorbereid!
Geplaatst op: 24 januari 2016
Eindelijk heb je je droomhuis gevonden en de verkoper gaat akkoord met jouw bod. Vol enthousiasme ga je aan de slag met alles wat er geregeld moet worden. Met als eerste de financiering. Vooraf heb je al een snelle berekening gemaakt van wat je op basis van je inkomen kunt lenen. Dan zal het toch verder wel in orde komen?
Je eerste huis
Geplaatst op: 26 maart 2014
Een nieuw huis! Dat gebeurt je niet elke dag. Een boeiende tijd breekt aan. U heeft het huis gevonden dat aan al uw wensen voldoet. Maar u vindt het ook spannend, want er komt veel op u af!
Alles over uw eerste huis kopen