Mijn favorieten

Nieuws

Vragen uit de praktijk
Geplaatst op: 15 oktober 2016
Het kopen of verkopen van een woning is niet iets dat u dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat u tijdens het kopen of verkopen van een woning tegen allerlei vragen aanloopt. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden komen onderstaande vragen steeds vaker voor nu de woningmarkt weer aantrekt.
Wacht niet te lang
Geplaatst op: 27 november 2018
Na een ellenlange zoektocht word je verliefd op een pareltje. Vaak schakelen mensen dán pas een aankoopmakelaar in. Maar NVM-aankoopmakelaar Wim Korff de Gidts uit Den Haag, vorig jaar de meest gekozen NVM- aankoopmakelaar van Haaglanden, noemt acht redenen waarom je veel beter al veel eerder op zoek gaat naar een aankoopmakelaar.
Hoe werkt de bedenktijd?
Geplaatst op: 26 november 2018
Je hebt je woning verkocht en een leuke nieuwe woning gevonden. Nu moeten de koopovereenkomsten getekend worden. Als koper heb je dan bedenktijd. Hoe werkt dat?
Wanneer is een woning rechtsgeldig verkocht?
Geplaatst op: 26 november 2018
Pas als de koopovereenkomst is opgesteld en de verkoper en de koper deze overeenkomst hebben getekend.

Dit wordt ook wel het 'schriftelijkheidsvereiste' genoemd en is opgenomen in de wet. Zolang er nog geen koopovereenkomst is opgesteld die is ondertekend door zowel de koper als de verkoper is de koop niet bindend. Een mondeling akkoord over de koop of bijvoorbeeld een e-mail waarin staat dat de woning aan jou zal worden verkocht is dan ook niet voldoende om van een koop van de woning te spreken.
Is de vragenlijst voor de verkoop van een woning verplicht?
Geplaatst op: 26 november 2018
Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: nee. Het is alleen wel een handig hulpmiddel voor de verkoper van een woning om alle informatie te verzamelen over zijn woning. De verklaringen uit de vragenlijst geven geen garanties aan koper, maar hebben een informatieve strekking en zijn van algemene aard. De verkoper geeft met de vragenlijst vorm, inhoud en structuur aan zijn mededelingsplicht.
Is je droomhuis wel echt een droomhuis?
Geplaatst op: 13 november 2018
De verkopende partij moet dit probleem toch melden?
Dat hangt ervan af. Als de verkoper weet dat er iets mis is met de fundering van het huis, dan moet hij dit inderdaad melden. Mededelingsplicht of informatieplicht, noemen we dat. Als de verkoper zijn woning te koop aanbiedt, vult hij een vragenlijst in. Daarin beantwoordt hij vragen als: hoe is de staat van het onderhoud aan de woning?
Fiscale regels eigen woning: hoe zat dit ook alweer?
Geplaatst op: 9 november 2018
Er is al langer discussie over de complexiteit van de fiscale regels ten aanzien van de eigen woning. Zo schreef het Financieel Dagblad in mei 2018: “De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn zo ingewikkeld geworden, dat een fout in de aangifte bij de populaire aftrekpost in de inkomstenbelasting snel is gemaakt”. Met dit artikel probeert de NVM enige duidelijkheid scheppen.
Kleine verlaging NHG-premie helpt niemand
Geplaatst op: 5 november 2018
De NHG-premie die een huizenkoper betaalt voor zijn hypotheekverzekering daalt volgend jaar met slechts 0,1 %. Volgens Vereniging Eigen Huis is dit een flutkorting waar geen koper iets mee opschiet.

Er was gerekend op een veel grotere premiedaling. De kas van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is tot de nok gevuld met premiegelden. Het aantal mensen dat aanklopt met betalingsproblemen daalt al jaren en ook het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is afgenomen. Daarom kan de premie verder omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis.
Asbestdaken pas eind 2024 verboden
Geplaatst op: 23 oktober 2018
De Tweede Kamer heeft op 16 oktober ingestemd met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) om asbestdaken te verbieden. De Tweede Kamer heeft daarbij ook een motie aangenomen om het verbod op asbestdaken te laten ingaan per 31 december 2024 in plaats van begin 2024. Daarmee krijgen eigenaren een jaar uitstel om hun asbestdaken te saneren.
Miljoenennota 2019 / Eigen woning
Geplaatst op: 2 oktober 2018
De plannen zullen in de komende periode in het parlement worden behandeld. De voorgestelde maatregelen treden per 1 januari 2019 in werking, tenzij anders is vermeld. Let wel, de aangekondigde maatregelen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Dat betekent dat er nog wijzigingen kunnen worden aangebracht of dat bepaalde voorstellen toch geen doorgang vinden.
Ook tijdens Algemene Politieke Beschouwingen veel aandacht voor oververhitte woningmarkt
Geplaatst op: 2 oktober 2018
Na Prinsjesdag vonden op woensdag 19 en vrijdag 21 september de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Er was tijdens het debat, net als in de Troonrede, de nodige aandacht voor de woningmarkt. Men moet voor een normale prijs kunnen wonen. Dat zijn het overgrote deel van de partijen met elkaar eens.
Nieuwe consumentenvoorwaarden makelaars per 1 september
Geplaatst op: 17 juli 2018
De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren. Vereniging Eigen Huis, De Consumentenbond, NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO hebben hierover overeenstemming bereikt. De nieuwe consumentenvoorwaarden gaan op 1 september in.
Prijzen koopwoningen op hoogste niveau ooit
Geplaatst op: 27 juni 2018
In mei 2018 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
Pleidooi voor terugkeer fiscale aftrekbaarheid advieskosten
Geplaatst op: 20 juni 2018
In een brief aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën) pleiten Adfiz, OvFD en het Verbond van Verzekeraars voor de terugkeer van de fiscale aftrekbaarheid van financieel-advieskosten.
Senioren kunnen met nieuw type lening overwaarde huis gebruiken
Geplaatst op: 9 februari 2018
Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis.

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) introduceert de zogenoemde Verzilverlening, maakt het fonds achter onder meer startersleningen donderdag bekend.
Oudere met aflossingsvrije hypotheek de pineut
Geplaatst op: 17 januari 2018
De regelgeving rond leningen en hypotheken brengt veel oudere mensen met een aflossingsvrije hypotheek in moeilijkheden. Daarom moeten hypotheekverstrekkers flexibeler kunnen zijn in de voorwaarden voor een (nieuwe) lening of hypotheek, zegt seniorenorganisatie ANBO.
Energielabel woning: hoe zit dat precies?
Geplaatst op: 1 december 2017
Wanneer u een huis wil kopen, is het prettig om een idee te hebben van uw toekomstige energiekosten. Die bepalen namelijk een groot deel van uw woonlasten. Daarom heeft elk huis, net zoals elektrische apparaten, een energielabel.
Bieden boven de vraagprijs
Geplaatst op: 25 oktober 2017
Overbieden op een huis, nooit eerder gebeurde het zo vaak. Steeds meer huizen worden boven de vraagprijs verkocht. Momenteel gaat 28% van de huizen weg voor de vraagprijs, of zelfs voor meer. In de stad Amsterdam betaalde in 2017 ruim driekwart van de huizenkopers minstens de vraagprijs. Ook in Utrecht, Groningen, Haarlem en Amstelveen is overbieden de norm.
Overzicht WOZ-waarden woningen van alle gemeenten
Geplaatst op: 22 februari 2017
De WOZ-waarde van woningen is sinds 1 oktober 2016 in alle gemeenten openbaar. De mogelijkheden om de WOZ-waarden te bekijken, verschillen echter per gemeente. De VNG heeft een overzicht gemaakt waarin per gemeente staat hoe u de WOZ-waarden kunt opvragen.
In het overzicht hieronder vindt u alle 388 gemeenten met ofwel een link naar het WOZ-waardeloket ofwel een alternatieve website waar deze informatie is te vinden.
Roerende zaken wat hoort er bij........
Geplaatst op: 14 februari 2017
Als je een woning bezichtigt is deze vaak nog bewoond en ingericht. Voor kopers kan een aansprekende inrichting meespelen om in een woning geïnteresseerd te raken
No risk clausule
Geplaatst op: 29 februari 2016
Wellicht hebt u er al van gehoord? De no-risk clausule van de NVM. De clausule is bedacht om de twijfel over de verkoop van een eigen woning bij aankoop van een nieuwe woning weg te nemen. Het no-risk artikel kan worden toegevoegd aan de standaard koopovereenkomst voor een woning of appartement indien dit tijdens onderhandelingen is overeengekomen.
Oud bestemmingsplan? Dan kunt u gratis (ver)bouwen
Geplaatst op: 17 december 2016
Plannen voor een pergola, dakkapel of andere klussen waarvoor een bouwvergunning is vereist? Controleer dan hoe oud het bestemmingsplan is voor de locatie waar u gaat klussen. Want als het bestemmingsplan minstens tien jaar oud is, hoeft u geen bouwleges te betalen aan de gemeente - en kunt u honderden, soms duizenden euro's besparen.
Waarom wil de makelaar mijn paspoort kopiëren?
Geplaatst op: 13 december 2016
Als je een makelaar inschakelt voor de (ver)koop van onroerend goed, sluit je een opdracht tot dienstverlening met het makelaarskantoor. Niet alleen worden je gegevens dan op deze opdracht genoteerd, ook zullen de meeste makelaars vragen of ze je identiteitsbewijs mogen kopiëren. Deze vraag kan ook gesteld worden als je de koper bent. Maar mag de makelaar dit vragen?
Verkoop en levering zonder medewerking ex-partner
Geplaatst op: 10 november 2016
Als je samen eigenaar bent van een woning moet je het er samen over eens zijn of je de woning wilt verkopen. Bij echtscheidingen komt het regelmatig voor dat dit niet het geval is.
Als de koper de woning niet (tijdig) afneemt
Geplaatst op: 11 augustus 2016
Eindelijk is je woning verkocht. De datum van de levering bij de notaris staat al gepland. Maar wat nu als de koper op het laatste moment laat weten de woning niet af te kunnen of willen nemen?
Wat zijn de risico’s bij een sleutelverklaring?
Geplaatst op: 11 augustus 2016
Koper en verkoper kunnen overeen komen dat koper gebruik kan maken van de gekochte woning alvorens deze juridisch wordt geleverd. Koper kan dan bijvoorbeeld alvast wat spullen neerzetten of beginnen met verven. Door middel van een ‘sleutelverklaring’ leggen partijen de gemaakte afspraken hieromtrent vast.
Huis kopen? Wees ook financieel goed voorbereid!
Geplaatst op: 24 januari 2016
Eindelijk heb je je droomhuis gevonden en de verkoper gaat akkoord met jouw bod. Vol enthousiasme ga je aan de slag met alles wat er geregeld moet worden. Met als eerste de financiering. Vooraf heb je al een snelle berekening gemaakt van wat je op basis van je inkomen kunt lenen. Dan zal het toch verder wel in orde komen?
Makelaar De Groot betrouwbare procesbegeleider in zoektocht naar ideale woning
Geplaatst op: 11 augustus 2015
Stel, u heeft besloten een huis te kopen. Welke stappen neemt u vervolgens voordat u uiteindelijk de sleutel van uw nieuwe woning krijgt? Eén belangrijke stap mag u niet overslaan: het inschakelen van Makelaar De Groot. Samen met hem zet u uw woonwensen op een rij. Wat zijn uw toekomstplannen, heeft u veel of weinig tijd om te kopen of te bezichtigen en in welke regio zoekt u? En niet op de laatste plaats: wat zijn uw financiële mogelijkheden?
Je eerste huis
Geplaatst op: 26 maart 2014
Een nieuw huis! Dat gebeurt je niet elke dag. Een boeiende tijd breekt aan. U heeft het huis gevonden dat aan al uw wensen voldoet. Maar u vindt het ook spannend, want er komt veel op u af!
Alles over uw eerste huis kopen